Wanu Pura – Orp-Jauche (Waals Brabant) – neemt momenteel geen nieuwe leden aan

Welkom bij Coven Wanu Pura.
Op de glooiende heuvelruggen van Haspengouw, net over de taalgrens in de provincie Waals-Brabant vind je onze clan van de Vlier in het Labyrint van de Draak met de Witte Panter aan onze zijde.

Wijzelf stammen uit een coven in het Antwerpse en alhoewel wicca’s dikwijls met veel plezier het ganse land doorkruisen om samen Moeder Aarde te eren vonden wij toch dat er nood was aan meer spirituele beleving in onze eigen streek. De Greencraft Traditie heeft zijn eerste stappen in Vlaams Brabant gezet toen wij in 2003 in de maand van de Wilg met onze eerste Greencraft boomwandeling in het Hageland zijn gestart.

Al snel hadden we de smaak zo te pakken dat we een eerste enthousiaste groep roedi’s begonnen opleiden. Ondertussen is Wanu Pura tot een hechte groep van gelijkgezinden geëvolueerd die samen deze natuur-en mysteriereligie beleven. Wanu Pura is erg op het Natuur-energetische afgestemd. Buiten het typische Greencraft-materiaal verdiepen we ons in het bijzonder in het werken met kruiden, het energiesysteem van de mens, het magische van stenen, bomen en oude sacrale plaatsen. We proberen ook zoveel mogelijk om onze rituelen in de vrije natuur te vieren.

Waarvoor staat de naam « Wanu Pura » ?

Wanu Pura is een andere naam voor de maangodin Mama Quilla van bij de Inca’s uit Peru. Ze wordt weergegeven als een zilveren of soms gouden schijf met daarop menselijke gezichten. Er wordt gezegd dat van haar de Peruanen afstammen. Haar vader is Viracocha, haar echtgenoot of broer was de zon Inti en de aardgodin Pachamama is haar dochter. Ze wordt voorgesteld als de moeder van Manco Capac I, de eerste heerser van de Inca’s. Op aarde werd ze vertegenwoordigd door de vrouw van de koning. Wanu Pura is de beschermgodin van alle getrouwde vrouwen en ziet toe op huwelijken en feestdagen. Zij is verantwoordelijk voor het verstrijken van de tijd, het wiel van het jaar. Ze beheerst de kalender en de vastgestelde rituelen die daarbij horen. Wanu betekent « nieuwe maan », Pura betekent « volle maan ». Wanu Pura staat niet alleen voor de lunaire cyclus, maar ook voor de eeuwigdurende cyclus van het leven. Wanu staat ook voor de inspiratie, het idee, de wil vóór de verwezenlijking. Pura voor de manifestatie, de materialisatie. Wanu Pura is eveneens de manifestatie van de energetische cyclus van leven (Pura) en dood (Wanu) en staat bijgevolg ook voor « transformatie » waar we zoveel belang aan hechten.

Het labyrint als symbool van Wanu Pura.

Het symbool voor Wanu Pura is het 7-padig of Kretenzisch labyrint. Het is een universeel symbool dat men over gans de wereld, in verschillende culturen en tijdsperioden tegenkomt. Bij de Hopi-Indianen staat het 7-padig labyrint bovendien symbool voor Moeder Aarde. Het labyrint staat voor transformatie. Bij de inwaartse beweging ga je als het ware naar je dood toe, je eigen stille kern, naar contact met de Andere Wereld. In het centrum gekomen treed je in contact met de Andere Wereld, ga je inzichten verwerven en kan je heling en voeding verkrijgen. Bij de uitwaartse beweging word je opnieuw geboren, onderga je een transformatie en verrijking en kom je terug in deze wereld als een “herboren nieuw mens”!

Onder de Vlier.

witte bloesems : Maagd.
weelderige, groene bladerdek met onrijpe bessen : Moeder.
zwarte, rijpe bessen : Oude Wijze.
in winter, kaal, grillig skelet : Verborgen Aspect van de Godin, verborgen kracht van het vrouwelijke.

Als je de Vlier esoterisch bekijkt kom je ook hier weer die transformatie tegen. In de Greencraft Traditie bevindt het pad van de Vlier zich “tussen de werelden” op de levensboom. Zij verbindt deze wereld met de Andere Wereld. In de Greencraft-Tarot is het de kaart van de Witte Godin, in de Raider White is het de kaart van de Dood. Klinkt akelig, maar dit is het helemaal niet want ook de kaart van de Dood staat symbool voor transformatie. Het is de eeuwige cyclus van leven, dood en wedergeboorte. Voor de Kelten begon elke dag met de nacht en ontstond elk nieuw leven vanuit de dood.
Het duidt op een nieuwe start: Uit het leven de dood…uit de dood het leven.

In het Labyrint van de Draak.

In Greencraft Wicca is elke boom gelinkt aan een dier. In het geval van de Vlier is dit de Draak. Er bestaan heel wat soorten draken. Onze Draak is echter een Waterdraak. De Vlier houdt een beweging van deze wereld naar de Andere Wereld in. Om deze Andere Wereld te bereiken moeten we over het water. Denk maar aan de mythologie van Avalon. Maar ook aan “De Nieuwe Wereld”, ontdekkingsreizigers. Diep in de mysterieuze onderwatergrotten huist de Draak. De Draak bewaakt de toegang tot de Andere Wereld. Zij kan onze vijand zijn wanneer we er niets te zoeken hebben, maar zij kan ook onze bondgenoot zijn indien onze zoektocht terecht is. De Draak draagt ons op z’n rug en brengt ons daar waar we zonder hulp nooit zouden geraken.

Met de Witte Panter aan onze zijde.

Het behoort niet echt tot de Traditie, maar één van de typische kenmerken van Wanu Pura is het feit dat wij buiten het “Greencraft covendier” ook een machtsdier hebben. De betekenis van een machtsdier heeft voornamelijk te maken met typerende kenmerken van dat dier. Deze kenmerken kan je vertalen naar hun esoterische betekenis. De Panter behoort tot de katachtigen. Ondanks het feit dat zij kleiner is, is zij toch feller dan een leeuw of een tijger. Dit komt onder andere omdat de panter beschikt over zo’n 500 willekeurige spieren die zij op elk moment, doelgericht en krachtig kan inzetten. Als machtsdier staat dit voor veelzijdigheid en de gave om een groot aantal uiteenlopende taken op zich te nemen zowel op mentaal, lichamelijk, psychisch als spiritueel gebied en deze taken te focussen en krachtig, doelgericht uit te voeren. De panter beschikt over zeer scherpe zintuigen, scherper dan deze van een leeuw of tijger.

Binoculair gezichtsvermogen: Als machtsdier betekent dit een grotere diepgang in visie op het leven, gebeurtenissen, omgeving ed. Instinctief reageren: Als machtsdier betekent dit de gave van het “innerlijke weten”, intuïtief aanvoelen en het kunnen vertrouwen hierop. Zeer scherp gehoor: Signalen uit een andere dimensie, uit de Andere Wereld kunnen worden opgevangen. Panter beschikt over een zeer gevoelige vacht (vergelijk het met de snorharen van een poes, doch verspreid over het ganse lichaam). Als machtsdier brengt zij de gave van het “fijngevoelig” zijn, toegenomen energetische gevoeligheid.

De Panter is in de duisternis in haar element.Hierdoor wordt zij ook gelinkt met het verborgene, met de maan en maankrachten, maar ook met de donkere periode van het jaar: de winter en het Noorden. Ook de Vlier is verbonden met het Noorden. Datgene wat in ons leeft, verborgen gaven – doch ook verdrongen gaven – worden naar de oppervlakte gebracht. Bewustwording! In de mythologie wordt Dionysus gespeend door een panter en op sommige afbeeldingen wordt zijn wagen getrokken door panters. Dionysus is de God van het leven, levenslust, passie, wedergeboorte en wederopstanding. De Panter staat ook voor de kracht van transformatie, de kans om opnieuw geboren te worden. Maar ook voor de opdracht om vooraf aan deze transformatie eerst onder ogen te zien welk aspect in onszelf genegeerd of verloochend werd. Dit proces noemt men ook “de ontmoeting van de Wachters op de drempel” wat een duidelijke overeenkomst is met de Draak!

Het ganse proces begeleidt de Panter ons:

de weg naar inkering, de inwaartse beweging in het labyrint.
ontmoeting van onze ware kern, onze diepe stille ik – ontmoeting met de Draak.
de weg van wedergeboorte, de uitwaartse beweging uit het labyrint.
Tijdens dit proces biedt de panter bescherming en versterkt zij onze zelfdiscipline.

Waarom een witte Panter? De kleur “wit” is een symbolische kleur. Het machtsdier draagt alle kenmerken van een gewone zwarte panter in zich maar de benadrukking van de kleur “wit” duidt op het feit dat we extra nadruk willen leggen op het etherisch aspect, het puur energetische en goddelijke aspect van het totemdier. Door deze kleurtoekenning wordt de Panter, net als de Draak een mythisch dier, verbonden met de Draak, de Vlier en het labyrint.

Boomwandelingen.

Wat boeit er ons toch zo aan die Keltische boomkalender?

Het is moeilijk te omschrijven, maar als natuurspiritist kan je in feite alleen maar bewondering hebben voor de band die de mensen al heel lang met bomen hebben. De energetische uitstraling, de symboliek en de esoterische betekenis van bomen boeit ons enorm. Mensen en bomen, de band is in onze huidige samenleving een beetje verdrongen geraakt door de materialistische belangen, maar toch lijkt het of het algemeen respect voor de natuur de laatste jaren stilaan terug toeneemt.

Wij zijn steeds erg geboeid geweest door het magische van en in de natuur. Dit is uiteraard één van de elementen die ons bij Greencraft wicca gebracht hebben. Toen Arghuicha – intussen meerdere jaren geleden – met boomwandelingen startte in Hulst, waren wij er dan ook van de allereerste bij.

Het trilithon, de verbondenheid met de levensboom met de dieren en de godheden fascineerden ons zo dat we in 2003 onder Saille zelf met boomwandelingen gestart zijn in het Hageland. Onze persoonlijke interesse strekt zich ook uit naar de zuiver botanische en fytotherapeutische aspecten en al de oude volkse gebruiken rond elke boom.

Al deze aspecten komen op de boomwandelingen aan bod en op deze manier hopen wij ook ons steentje bij te dragen aan de groeiende bewustwording voor het magische in de Natuur rondom ons. Meer praktische informatie over al de boomwandelingen vind je terug op deze site. Voor de wandelingen in het Hageland kan je natuurlijk ook een mailtje sturen naar ons. We hopen echt dat gelijkgezinden tijdens deze wandelingen als het ware geraakt worden door de Godin die ons allemaal omringt.

Contact